miercuri, 1 decembrie 2010

PATLAGINA BUNA PENTRU PLAMANI




     Denumiri populare mai cunoscute:  limba oii, limba broastei, limba sarpelui, mama ploii, platagina. Plante erboase, perene, folosite atat in medicina empirica, cat si in cea stiintifica. Plantago lanceolata are in pamant un rizom scurt, care primavara da nastere la frunze a caror forma variaza de la specie la specie, cu flori mici, de culoare bruna, fructul fiind o capsula. Sunt plante cu un spectru ecologic foarte larg. Nu au pretentii fata de lumina, temperatura, umiditate sau sol. In flora spontana se intalnesc pe marginea drumurilor, in pasuni si luminisuri, din campie pana in zona alpina. Infloresc din mai pana in septembrie.
  In scopuri medicinale, de la cele trei specii, se folosesc frunzele cu o perioada lunga de recoltare, inainte cat si in timpul infloririi, din mai pana in octombrie. Recoltarea se face pe timp uscat, dupa ce se ridica roua. Se usuca in strat subtire si repede la 40-50°C. Produsul nu are miros specific, dar are gust acrisor-amar.
  Componentii principali: aucubina sau aucubozida (aceasta prin hidroliza formeaza aucubigenina si o molecula de glucoza), triozaplanteoza, mucilagii (formate in special de xiloza, acid poliuronic, pentozana etc .), tanin, glicozizi, saponine, zaharuri, ulei volatil, rezine, substante proteice, carotenoizi, filochinona, vitamine (A, C si K), substante antibiotice etc.
  Proprietati: emolient, expectorant si laxativ datorita mucilagiilor, planteozei si unor produsi de hidroliza; astringent si antipruriginos din cauza taninurilor si a aucubozidei; fluidifica secretiile bronsice si ajuta la eliminarea lor; bactericid prin actiunea aucubozidei; cicatrizant datorita alantoinei; antidiareic, hemostatic si fitoncid (actiune antibiotica); scade colesterolul din sange si este usor hipotensiv.
  Indicaiii. Intern: in bronsite cronice, astm bronsic, diaree, ulcer gastroduodenal (actiune cicatrizanta, fitoncida), hipercolesterolemic, hipertensiune arteriala, ateroscleroza (intrucat previne cresterea colesterolului si micsoreaza tensiunea arteriala).
  Extern: in tratamentul ulcerului varicos, al ulceratiilor cutanate (sub forma de bai), a conjunctivitelor, a blefaritelor (inflamatia pleoapelor), a laringitelor si a traheitelor.
  Mod de folosire. Intern: infuzie 2-5% (o lingura de frunze la 200 ml apa clocotita), se ia cate o lingura la 2 ore; sucul proaspat in bronsite cronice; in ulcerul gastric de 3 ori pe zi cite 0,5 g pulbere din frunze, dupa mesele principale (se poate prepara o infuzie ca mai sus din care se iau cate 2 linguri dupa mesele principale, iar intre mese, o lingura la 3 ore).
  Extern: in tratamentul furunculelor si al abceselor se folosesc sucul proaspat si frunza ca atare.
  Utilizari populare: in tratarea ranilor, a bubelor si a umflaturilor sunt folosite frunzele; la rani se pune si zeama de frunze proaspete strivite; contra limbricilor si oprirea udului se utilizeaza zeama de patlagina.
Frunzele intra in compozitia ceaiului antibronsitic , iar extractul in preparatul industrial „sirop de patlagina".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu